Záhradné ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny. Plní najmä čistiacu, detoxikačnú úlohu (no nielen tú). Má pozitívny vplyv na celý tráviaci systém, na imunitu, ako aj na zdravie celého organizmu. V ovocí je vláknina rozpustná vo vode, ktorá má nezastupiteľnú úlohu v základnom fungovaní nášho metabolizmu, ako aj pri prevencii vážnych, najmä civilizačných ochorení. Konzumácia takéhoto ovocia môže pomôcť nášmu telu v jeho zápase s viacerými, aj závažnejšími ochoreniami. Okrem toho, rozpustná vláknina (konkrétne pektín) naviazaním sa na žlčové kyseliny už v tenkom čreve a ich odnesením z tela von zníži ich spätnú resorbciu do krvi a pečene, kde by sa z nich tvoril ďalší cholesterol a žlčové kyseliny. Znižuje sérový cholesterol až o 10 %. Výrazne pomáha pri udržiavaní minimálne kolísavej hladiny glukózy v krvi, čo je žiaduce najmä u diabetikov, ale významné aj ako prevencia diabetu a obezity. Predchádza závažným rakovinovým ochoreniam (nielen tráviaceho traktu) aj ich lieči.
Výživové hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energia | 292 kJ / 67 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasýt. mast. kysel. | 0 g |
Sacharidy | 16 g |
z toho cukry | 15 g |
Vláknina | <0,5 g |
Bielkoviny | <0,5 g |
Soľ | 0 g |
Ⓒ 2019 - Natur farm