Čili – papričky pálivé v sladkokyslom náleve. Sterilizované. Za štipľavú chuť vďačia Čili papričky látke kapsaicín. Pri konzumácii čili papričiek pociťuje človek uvoľnenie a pôsobia ako prírodné afrodiziakum. Obsahujú veľa betakaroténu, flavonoidov, minerálov a vitamíny C, B1, B2, E a vitamín A. Pomáha uvoľniť tepny a cievy. Zároveň je to potravina s antibakteriálnymi účinkami a so značným množstvom antioxidantov, pôsobí ako prírodné antibiotikum a podľa posledných informácii pôsobí aj protirakovinovo, zrýchľuje metabolizmus, napomáha spaľovanie tukov v tele, upravuje trávenie, podporuje krvný obeh, chráni srdce, napomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, ničí nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely, zabíja rakovinové bunky (apoptóza), kapsaicín sa naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tým sa bunka sama zlikviduje.
Výživové hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energia | 74 kJ / 17 kcal |
Tuky | 0,2 g |
z toho nasýt. mast. kysel. | <0,1 g |
Sacharidy | 2,5 g |
z toho cukry | 1,8 g |
Bielkoviny | 0,6 g |
Soľ | 1,5 g |
Ⓒ 2019 - Natur farm