Bulgur je zdravou a chutnou náhradou bežných príloh. Táto ľahko stráviteľná pochúťka s jemnou orechovou chuťou sa vyrába z pšeničných zŕn. Obsahuje množstvo živín a rýchlo sa pripravuje. Bulgur sa získava z nalámaných pšeničných zŕn pšenice. Tvrdé odrody pšenice sa namáčajú, predvaria a vysušia. Potom nasleduje drvenie. Má lahodnejšiu chuť, ktorá pripomína oriešky. Bulgur je bohatý na kvalitné proteíny a vlákninu. Jedna šálka bulguru obsahuje približne 8 gramov vlákniny, ktorá je prevenciou zápchy a znižuje tiež riziko vzniku žlčových kameňov. Zároveň skvelo zasýti a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Zastúpený je aj vitamín A, vitamíny skupiny B a viaceré minerály. Bulgur obsahuje horčík, železo, fosfor či mangán. Železo je prevenciou anémie. Je zodpovedné za prenos kyslíka a nápomocné pri tvorbe kolagénu, potrebného pre zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitný systém. Bulgur má aj protizápalové účinky, teda pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rozličných ochorení.
Výživové hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energia | 1462 kJ / 345 kcal |
Tuky | 1,1 g |
z toho nasýt. mast. kysel. | 0,3 g |
Sacharidy | 68 g |
z toho cukry | 2,9 g |
Vláknina | 6,2 g |
Bielkoviny | 12,7 g |
Soľ | 0,01 g |
Ⓒ 2019 - Natur farm