Masť z domácich kačíc, je medzi gurmánmi považovaná za delikatesu. Pre jej výraznú vôňu, farbu a lahodnú chuť je cenená od nepamäti a v súčasnosti je kačacia masť stále žiadanejšia aj v modernej gastronómii. Kvalitná domáca masť je nielen chutná, ale aj zdravá, keďže má vyššiu tepelnú stabilitu a pri vyprážaní nevzniká toľko karcinogénnych látok a škodlivých zlúčenín, ako pri vyprážaní v iných tukoch. Nielen renomovaní kuchári, ale aj začiatočníci oceňujú aj to, že vďaka mäkkej polotekutej textúre sa domáca masť ľahko rozotiera a pohodlne sa s ňou pri varení pracuje. Kačacia masť má široké využitie, je skvelá nielen na konzumáciu, ale aj na rôzne zdravotné neduhy. Prastaré matky a dedovia ju používali ako liečivo na opary, omrzliny, ekzémy, preležaniny či jazvy, ale aj namiesto pleťových a telových krémov. Traduje sa, že kvalitná domáca masť pomáha vyhladiť vrásky, a že zábaly z nej zasa výborne pôsobia na popraskanú kožu. No domáca masť sa v minulosti využívala aj na iné liečebné účely. Naši predkovia ju pri kašli nanášali na tkaninu a prikladali chorým na hrudník, tiež ňou hojili boľavé svaly či kĺby, pretože vedeli, že živočíšny tuk je dobrým pomocníkom na mnohé zdravotné ťažkosti.
Výživové hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energia | 3328 kJ / 806 kcal |
Tuky | 79,6 g |
z toho nasýt. mast. kysel. | 25,8 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bielkoviny | 22,5 g |
Soľ | 0,32 g |
Ⓒ 2019 - Natur farm