Najhodnotnejšou zložkou maličkých zŕn sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo. Nachádza sa v nej viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom. Nelúpaná ryža má oproti lúpanej a bielenej ryži viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty. Ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte. Ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku i zápchu, lieči tráviace a črevné problémy. Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť.
Výživové hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energia | 1500 kJ / 350 kcal |
Tuky | 1,3 g |
z toho nasýt. mast. kysel. | 0,5 g |
Sacharidy | 78 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 1 g |
Bielkoviny | 7,2 g |
Soľ | 0,4 g |
Ⓒ 2019 - Natur farm